ثبت شرکت سهامی خاص از نظر میزان تقاضا دومین شرکت پرتقاضای برای ثبت در ایران است. اگر به دنبال شرکتی با اعتبار بالا برای معاملات و شرکت در مناقصات هستید حتما شرکت سهامی خاص را انتخاب کنید. تاسیس شرکت سهامی خاص نکات ریز و درشتی دارد که ما به همه این موارد اشاره خواهیم کرد.
ثبت شرکت سهامی خاص
از جمله رایج ترین انواع شرکتی که در ایران ثبت می شود، شرکت سهامی خاص است. این شرکت ها تجاری هستند و سرمایه ان ها به صورت سهام است. همه سرمایه مورد نیاز برای این شرکت توسط موسسین آن تامین می گردد. هر کدام از سهامداران به نسبت سهمی که دارند در قبال سود و زیان شرکت مسئول هستند.سرمایه در شرکت سهامی خاص به قسمت های مساوی تقسیم می شود که به هر کدام از این قسمت ها سهم گفته می گوییم.
مبلغ اسمی سهام در واقع کل مبلغی است که فرد در شرکت سرمایه گذاری کرده است. مسئولیت فرد در شرکت سهامی خاص رابطه مستقیم با مبلغ اسمی سهام او دارد.
مدارک ثبت شرکت سهامی خاص
قطعا به مدارک مشخصی احتیاج دارید تا بتوانید شرکت سهامی خاص را به ثبت برسانید این مدارک عبارتند از:
- تصویر کارت ملی و شناسنامه برای همه افراد نیاز است. در این جا همه افراد هیات مدیره، سهامداران و بازرسین مد نظر هستند.
- دو نسخه از صورتجلسه مجمع عمومی و هیات مدیره باید ارائه دهید.
- دو نسخه از اطهازنامه و اساسنامه شرکت هم مورد نیاز است.
- اگر اعضای هیات مدیره و سهامداران، اشخاص حقوقی محسوب می شوند باید آخرین روزنامه رسمی ومدارک مربوط به نماینده شخص حقوقی را هم ارائه دهید.
- بازرس یا بازرسان شرکت نمی توانند نسبت فامیلی با مدیران و مدیر عامل داشته باشند. می بایست اقرارنامه ای تحویل دهید که در ان بازرسان عدم نسبت فامیلی نسبی یا سببی با مدیران و مدیر عامل تا درجه سوم از طبقه اول و دوم را اعلام نموده اند. هم چنین خود بازرسان و همسران شان نمی توانند از مدیر عامل یا مدیران حقوق دریافت کنند. این موضوع هم باید در اقرارنامه ذکر شود.
- در صورتی که انجام کارهایتان را به وکیل یا مثلا به موسسه ما سپرده اید باید اصل وکالتنامه یا فتوکپی ان هم ارائه شود.
- حداقل ۳۵ درصد سرمایه اولیه باید پرداخت شده و گواهی مربوط به آن را ارائه دهید.
- اقرارنامه ای از طرف مدیر عامل و هیات مدیره باید در صورتجلسه قرار گرفته و نشان دهد که این افراد هیچ گونه ممنوعیت قانونی برای بودن در جایگاهشان ندارند.
- در صورتی که سهامدار خارجی هم دارید باید اصل پاسپورت برای اشخاص حقیقی ارائه شود. برای اشخاص حقوقی هم باید گواهی ثبت شرکت و نیز اصل و ترجمه وکالت نامه و اختیارنامه وکیل آن فرد را ارائه دهید.
نکات مهم در ثبت شرکت سهامی خاص
- می توانید تهیه صورتجلسه، اظهارنامه و اساسنامه را خودتان انجام داده یا برای جلوگیری از دردسرهای احتمالی ناشی از نقص تکمیل و.. این کار را به کارشناسان ثبت یاب بسپارید.
- بعد از تایید نام شرکت باید برای پرداخت درصد مورد نظر از سرمایه اقدام کنید.
- ممنوعیت های گفته شده برای مدیر عامل و مدیران بر اساس اصل ۱۴۱ قانون اساسی و اصول ۱۱۱ و ۱۲۶ قانون تجارت تعیین می گردد.
- بر اساس اصل ۱۴۱ قانون اساسی برخی از افراد نمی توانند شغل دیگری در دستگاه های دولتی داشته باشند. رئیس جمهور، معاونان او، کارمندان دولت و وزرا از جمله این افراد هستند. داشتن شغل در دستگاه هایی که همه یا بخشی از سرمایه شان مربوط به دولت یا موسسات عمومی است هم برای این افراد ممنوع است.
- نمایندگی مجلس، وکالت در دادگستری، مشاوره حقوقی، انتصاب به عنوان مدیر عامل یا عضو هیات مدیره در شرکت های مختلف خصوصی نیز برای این افراد مجاز نیست. شرکت های تعاونی از این قاعده مستثنی است و هم چنین داشتن پست های شغلی در دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی برای این اشخاص بلامانع است.
مراحل ثبت شرکت سهامی خاص
شما می توانید با مراجعه به وب سایت http://irsherkat.ssaa.ir برای ثبت شرکت سهامی خاص اقدام کنید. در ادامه تمامی کارهایی که باید انجام دهید را توضیح می دهیم.
گام اول:
اطلاعات لازم را وارد نمایید. این اطلاعات شامل اطلاعات شخصی خودتان، نام شرکت سهامی خاص، میزان سرمایه، آدرس مربوطه، میزان سهم هر کدام از افراد، مقام هر کدام از افراد در شرکت، ارتباطات بین افراد، شعبه های شرکت، روزنامه و سال مالی، صورتجلسه ها، اظهارنامه و اساسنامه می باشد.
نکات مهم در انتخاب نام شرکت:
- نام شرکت باید از اسامی خاص تشکیل شود.
- نام انتخابی شما باید ریشه فارسی داشته باشد و نمی تواند شامل کلمات و املای انگلیسی باشد.
- می بایست نامی انتخاب کنید که با شئونات اسلامی هماهنگ باشد.
- از نام های تکراری که قبلا ثبت شده اند نمی توانید استفاده نمایید.
گام دوم:
وقتی در مرحله قبل همه اطلاعات را وارد نمودید باید صبر کنید تا کارشناس آن ها را بررسی نماید. اگر مشکلی در اطلاعات وجود نداشته باشد، برای ارسال مدارک به اداره ثبت شرکت ها اقدام کنید.
گام سوم:
از اوراق مربوطه در سامانه یک نسخه پرینت بگیرید. این نسخه ها باید توسط همه اعضای شرکت امضاء شود. پس از ان مدارک را از طریق پست به اداره ارسال کنید. در نهایت هم کد مرسوله را در سامانه ثبت نمایید.
گام چهارم:
اگر در مدارک تان نقصی وجود نداشته باشد، کارشناسان اداره جهت تهیه پیش نویس آگهی شما اقدام می کنند. در این مرحله شما باید به اداره ثبت شرکت ها مراجعه نموده، مدارک ثبتی تان رادریافت کرده و دفاتر مربوطه را امضاء نمایید.(در صورت برون سپاری وکیل موسسه ثبتی این کار را برای شما انجام خواهد داد.
گام پنجم:
پس از این که همه مراحل تایید شده و شماره ثبت را دریافت نمودید باید آگهی ثبت شرکت را در روزنامه رسمی به ثبت برسانید. هزینه انتشار این آگهی را می توانید به صورت اینترنتی پرداخت نمایید.
آخرین گام:
آگهی شما در روزنامه رسمی چاپ شده و مجوز دارید تا فعالیت تان را به صورت قانونی شروع نمایید.
قوانین شرکت سهامی خاص
البته می دانید قوانین در همه زمینه ها می تواند تغییرپذیر باشد. تا سال جاری یعنی سال ۱۴۰۲ قوانین زیر را برای شرکت های سهامی خاص داریم:
- به حضور حداقل ۲ عضو به عنوان هیات مدیره و ۳ عضو به عنوان بازرس احتیاج است. از ۲ نفر بازرس تعیین شده یک نفر بازرس اصلی و دیگری بازرس علی البدل است.
- اعضا حداقل باید ۱۸ سال سن داشته باشند.
- میان بازرسان و هیات مدیره نباید رابطه خویشاوندی برقرار باشد.
- اعضای هیات مدیره بایستی حداقل یک سهم داشته باشند.
- حداقل سرمایه لازم برای ثبت شرکت سهامی خاص برابر با ۱۰۰ هزار تومان است. این مبلغ باید توسط موسسین به حسابی که به نام شرکت است واریز شود.
- تمامی سهام داران به اندازه سهم خود در قبال تعهدات و دیون شرکت مسئولیت دارند.
- برای این که سهام این نوع از شرکت مورد نقل و انتقال واقع شود باید موافقت مجمع عمومی سهامداران وجود داشته باشد.
- قبل از این که شرکت ثبت شود نمی توانید سهام صادر کنید. این یک عمل مجرمانه است.
- عبارت سهامی خاص می بایست در نام شرکت و نیز تمامی آگهی ها و نوشته های شرکت وجود داشته باشد.
- موسسین مسئول تامین سرمایه شرکت هستند و نمی توانند اعلامیه پذیره نویسی صادر کنند.
آیا می توان شرکت را منحل کرد؟
قطعا بله. در صورتی که شرکا برای انحلال شرکت به توافق برسند، باید صورتجسه انحلال شرکت را در سامانه ثبت تغییرات شرکت ها ثبت نمایید تا مراحل لازم طی شود. فقط باید یک نفر را به عنوان مدیر تصفیه به اداره مالیات معرفی کنید.
مزایای شرکت سهامی خاص
- نقل و انتقال سهام در این نوع از شرکت به آسانی صورت می گیرد زیرا سهام می تواند حتی بی نام هم باشد.
- ثبت شرکت سهامی خاص اعتبار بیشتری به کارتان می دهد. با به ثبت رساندن این شرکت، می توانید برای دریافت وام های مختلف، شرکت در مناقصه ها و مزایده ها و فعالیت های تجاری اقدام کنید.
- مسئولیت هر کدام از افراد تنها به اندازه سهمی است که دارد.
- در انتخاب اعضای هیات مدیره، سهامداران هم نقش دارند.
- از ان جایی که سرمایه به سهام تقسیم می شود هر شخص می تواند به اندازه وسع خودش برای خرید اقدام کند. این موضوع باعث می شود سرمایه های کوچک در کنار هم دیگر بتوانند کسب و کارهای بزرگ را پدید آورند.
معایب شرکت سهامی خاص چیست؟
- قوانین مربوط به شرکت سهامی خاص در مقایسه با دیگر انواع شرکت ها مثل مسئولیت محدود، پیچیده تر و گاهی سخت گیرانه تر است.
- در این قالب از شرکت، سالانه یک بار تمدید بازرسین انجام می شود. تمدید انتصاب هیات مدیره و مدیران هم هر دو سال یک بار باید انجام گردد. این تغییرات و تمدیدها باید در قالب صورتجلسه های مربوطه به اداره ثبت شرکت ها اعلام شود. این در حالی است که به عنوان مثال برای شرکت مسئولیت محدود چنین تمدیدهایی نداریم و شخص پس از منتصب شدن می تواند سال ها در جایگاه فعالیتش باقی بماند.
- هر میزان سرمایه ای که برای شرکت سهامی خاص تعیین می شود در ابتدا باید ۳۵ درصد آن در حساب شرکت واریز گردد. این در حالی است که به عنوان مثال در شرکت مسئولیت محدود چنین الزامی وجود ندارد.
هزینه ثبت شرکت سهامی خاص
هزینه ثبت شرکت اگر خودتان برای تاسیس شرکت سهامی خاص اقدام کنید بجز هرینه های ایاب و ذهاب مبلغی حدود ۱ میلیون تومان برای شما هزینه در بر خواهد داشت. اما طبق تعرفه امسال موسسات ثبتی برای این کار مبلغ زیر را از شما دریافت می کنند.
هزینه ثبت شرکت سهامی خاص در سال ۱۴۰۳ حدود ۳،۰۰۰،۰۰۰ تومان می باشد.
اقدامات بعد از ثبت شرکت سهامی خاص
اگر شرکت تان ثبت شده است در حقیقت در ابتدای راه فعالیت خود قرار دارید. وقتی شرکت تان ثبت می شود اطلاعات شما به اداره مالیات و نیز سازمان تامین اجتماعی ارسال می شود. از جمله اقدامات مهمی که باید انجام دهید موارد زیر است:
- دفاتر قانونی سالی که در ان هستید را پلمپ نمایید، پرونده تشکیل داده و کد اقتصادی دریافت کنید.
- گواهی ارزش افزوده دریافت کنید.
- از سازمان تامین اجتماعی کد کارگاهی بگیرید تا بتوانید بیمه کارکنان را ارسال نمایید.
کلام آخر
همان طور که گفتیم ثبت شرکت در قالب سهامی خاص در موارد زیادی انجام شود. نحوه فعالیت و اهداف شما می تواند تا حدی مشخص کند که ثبت شرکت در چه قالب هایی برایتان مناسب است. شما می توانید برای تشخیص نوع قالب مناسب برای ثبت شرکت و نیز پیگیری تمامی امور ثبتی تان با کارشناسان ما در ثبت یاب مشورت نمایید.