بسیاری از کسب و کارها، شرکت ها و صنایع مختلف به اخذ ایزو علاقمند هستند. ایزو ISO نام یک سازمان بین المللیِ استاندارد است که مقر آن در ژنو سوئیس قرار دارد. این سازمان، استانداردهای مختلفی را برای صنایع و خدمات مختلف، تعریف کرده است. استانداردهایی در زمینه کیفیت، محیط زیست، ایمنی، امنیتِ اطلاعات و … هر شرکت یا کسب و کاری که گواهینامه ایزو داشته باشد یعنی در آن زمینه خاص از استانداردهای بین المللی تبعیت می کند.
در نتیجه، گواهینامۀ ایزو، سبب افزایش اعتبارِ کسب و کارها میشود. گواهینامه های ISO در مقیاس جهانی دارای وزن و اعتبار هستند و شرکت هایی که چنین اعتباری را کسب کرده اند تا حد زیادی مورد توجه مشتریان قرار میگیرند.
به همین دلیل است که متقاضیان اخذ گواهینامه ایزو تا این حد زیاد هستند. منتها این متقاضیان، دوست ندارند برای اخذ ایزو به دردسر بیفتند و یا مجبور باشند در دوره های طولانی شرکت کنند. بنابراین از شرکتهای معتبر و واسطی که در این زمینه فعالیت میکنند کمک میگیرند.
اخذ ایزو چه مزایایی دارد؟
گواهینامه ایزو در بسیاری از صنایع، اجباری نیست. با این حال، اخذ ایزو مزایای مختلفی برای صنایع دارد. داشتن گواهی ایزو در صنایع مختلف، از تولید تجهیزات پزشکی گرفته تا تولید پوشاک، بسیار مفید است. این گواهینامه نشان می دهد که فرآیندهای تولید به شکلی کارآمد و استاندارد به پیش می روند و همه مراحل تولید، قابل ردیابی هستند.
بزرگترین هدف گواهی ISO این است که یک تجارت به مشتریان خود نشان دهد که در حال ساخت و فروش محصولات یا ارائه خدماتی با کیفیت است. این به نوبه خود میتواند منجر به ارتقای اعتبار و افزایش فروش و بهره وری آن تجارت شود. در کسب و کارهای مبتنی بر تولید کالا، گواهینامه ISO چندین چیز را به مصرف کنندگان نشان می دهد، از جمله موارد زیر:
۱) محصولات تولیدی بر اساس آخرین استانداردها و مقررات، تولید میشوند.
۲) تولید کننده، کاملاً فرآیندهای مورد استفاده برای ایجاد محصول خود را درک می کند.
۳) تولید کننده در مورد کیفیت محصول و بهبود فرآیندهایی که برای ساخت محصول استفاده می شود جدی است.
۴) تولید کننده از تمامی مقررات موجود در زمینه تولید یا تامین مواد پیروی می کند.
درخواست صدور ایزو
برای ثبت درخواست خود کافیست فرم زیر را تکمیل کنید تا در کمترین زمان ایزو خود را دریافت کنید.
انواع کسب و کارهای نیازمند اخذ ایزو
شما می توانید گواهینامه ایزو را برای طیف گسترده ای از محصولات در صنایع مختلف، از ساخت و ساز گرفته تا مراقبت های بهداشتی و مهندسی دریافت کنید. حتی کالج ها و دانشگاه ها برنامه های خاصی دارند که گواهی ISO به آنها تعلق می گیرد.
به علاوه، برخی از پیمانکارها پس از ثبت شرکت برای اینکه بتوانند در مناقصات دولتی شرکت کنند نیاز به داشتن گواهینامه ایزوی مرتبط دارند. در کل، هر کسبوکاری که میخواهد در مقیاس کشوری و بینالمللی از رقبا متمایز شود، باید برای کسب گواهینامه ISO در زمینه خود تلاش کند.
پر تقاضاترین گواهینامه ایزو در ایران
ISO 9001
ISO 9001 ، یک سیستم مدیریت کیفیت قابل اجرا برای کسب و کارهای مختلف، صرف نظر از اندازه و سرمایه آنها است. هدف از ایزو ۹۰۰۱ افزایش رضایت مشتریان به کمک ارائه مستمرِ محصولات و خدمات سطح بالا است.
ISO 1400
ISO 14001 ، فرآیند پیاده سازیِ یک سیستم مدیریت زیست محیطی EMS را تعریف میکند. این استاندارد به سازمان ها کمک می کند تا خط مشی ها، شیوه ها و سوابقی را مدیریت کنند که بر نحوه تعامل آنها با محیط زیست تاثیر میگذارند.
ISO 45001
ISO 45001 بر سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی تمرکز داشته و بر شناسایی و مدیریت خطرات بهداشتی و ایمنی در محل کار تاکید دارد.
ISO 31000
ISO 31000 نیز یک برنامه مدیریت ریسک است که دستورالعملهایی را برای شناسایی خطرات و تخصیص منابع برای کنترل ریسک ارائه میدهد. این استاندارد میتواند توسط سازمانهایی با اندازه های مختلف استفاده شود.
ISO 27001
ISO 27001 استانداردی مربوط به امنیت اطلاعات که سازمانها را قادر میسازد امنیت داده ها را مدیریت کرده و از داده های محرمانۀ خود محافظت کنند.
ISO 22000
ISO 22000 یک سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی است که برای تضمین ایمنی محصولات غذایی در سراسر زنجیره تامین، طراحی شده است. ۷- ISO 50001 یک سیستم مدیریت انرژی که به سازمان ها کمک میکند تا عملکرد انرژی را نظارت، مستندسازی و گزارش دهند و در نتیجه، کارایی انرژی خود را بهبود بخشند.
ISO 20000
ISO 20000، یک سیستم مدیریت خدمات فناوری اطلاعات است. ISO 20000 بهترین شیوه ها و دستورالعمل ها را برای ارائه خدمات موثر فناوری اطلاعات در بخش های مختلف ارائه می دهد.
ISO 26000
ISO 26000 استاندارد مسئولیت اجتماعی است که هدف آن ترویج توسعه پایدار، حقوق بشر و حفاظت از محیط زیست است.
دشواری های اخذ ISO
هر یک از انواع گواهینامه ایزو، نیازمندی ها و جدول زمانی متفاوتی دارند. در کل باید بدانید که اخذ ایزو به تلاش زیادی نیاز دارد. شرکت های متقاضی برای هر نوع از گواهی ایزو باید استانداردها و الزامات خاصی را برای دریافت گواهینامۀ مطلوب خود رعایت کنند.
بسیاری از شرکت ها ممکن است مجبور شوند تغییر قابل توجهی در نحوه عملکرد خود ایجاد کنند تا واجد شرایط دریافت ایزو شوند. هنگامی که آنها قادر به انجام این کار شدند ممکن است تا چندین ماه طول بکشد تا به طور رسمی گواهینامه مذکور را دریافت کنند.
اخذ ایزو به کمک شرکت هایی معتبر و موسوم به CB
برای اخذ ایزو، شما به صورت مستقیم با خود شرکت بین المللی ISO در تعامل نیستید و شرکت مذکور در فرآیند اعطای ISO دخالت مستقیمی ندارد. اعطای گواهی ایزو توسط شرکتهایی موسوم به CB (Certification Body) انجام می شود. CB ها شرکتهایی معتبر و مستقل از شرکت خود شما هستند. شرکت هایی که دارای مجوز و صلاحیت لازم برای ارزیابی و تایید سیستم مدیریت کیفیت کسب و کارها، مطابق با استانداردهای ایزو هستند.
به زبان ساده تر، یک شرکت CB به شما مشاوره میدهد که برای اخذ ایزو باید چه اقدامات را انجام دهید و چه تغییراتی را در شرکت خود ایجاد کنید. سپس باید قدم به قدم شما را همراهی کند تا بدانید که چگونه این تغییرات را اعمال کنید. در نهایت CB شما شرایط جدیدی را که ایجاد کرده اید با استانداردهای ایزو مقایسه میکند.
در صورت انطباق کامل تغییرات ایجاد شده با استاندارهای ایزو، CB میتواند صلاحیت شرکت شما را برای دریافت گواهی ایزو تایید کرده و این گواهی را به شما اعطا کند.
از کجا بدانیم که برای اخذ ایزو به کدام شرکت CB مراجعه کنیم؟
CB های متعددی در ایران فعالیت می کنند که هر یک ادعا می کنند صلاحیت خود را از یک مرجع اعتبار دهنده خارجی (AB) دریافت کرده اند. بنابراین ممکن است تعدد این شرکت ها شما را سردرگم کند و ندانید گواهی ایزوی کدامیک واقعا معتبر است.
برخی از CB ها اگرچه به صورت قانونی در ایران فعالیت میکنند ولی گواهی ایزوی آنها از نظر خود سازمان ایزو و مرکز ملی تایید صلاحیت ایران، بی اعتبار است. در نتیجه بهتر است برای یافتن CB های معتبر به سایتِ مرکز ملی تایید صلاحیت ایران (NACI) مراجعه کنید. در این سایت میتوانید اطلاعات مفیدی در این زمینه پیدا کنید.
در کل به خاطر بسپارید که اگر میخواهید گواهینامه ایزوی شما اعتبار بین المللی داشته باشد باید شرکتی که این گواهی را به شما میدهد توسط IAF تایید شده باشد. IAF مخفف International Accreditation Forum و به معنی انجمن اعتبار دهنده بین المللی است.
سایت IAF را به آسانی میتوانید در گوگل پیدا کنید و صلاحیت CB خود را در آن بررسی کنید. اگر به هر دلیلی نتوانستید اطلاعات مورد نیاز خود را در سایت مذکور پیدا کنید میتوانید صرفا به اطلاعات سایت NACI (مرکز ملی تایید صلاحیت ایران) اعتماد کنید.
حفظ گواهینامه ایزو
شما مانند ثبت برند استارتاپ باید ایزو را هم تمدید کنید، گواهینامه ایزو یک دستاورد یکباره نیست و باید به صورت دوره ای تمدید شود تا اعتبار آن حفظ شود. گواهینامه های ایزو معمولاً سه سال اعتبار دارند. در بسیاری از کشورها در طول این دوره زمانی نیز نهاد صدور گواهینامه بر شرکت ها نظارت میکند تا اطمینان حاصل شود که سیستم مدیریت آنها همچنان به استانداردهای ایزو، پایبند باقی مانده است.
برای حفظ اعتبار گواهینامه، ضروری است که با یک نهاد معتبرِ صدور گواهینامه کار کنید تا در موعد مقرر بتواند گواهی ایزوی شما را تمدید کند. هنگامی که زمان تمدید گواهینامه فرا می رسد، باید دوباره مراحل صدور گواهینامه را طی کنید.
این مراحل مشابه مراحل صدور گواهینامه اولیۀ شما هستند منتها بیشتر بر فرصت های بهبود مستمر تمرکز دارند. در پایان فرآیند، در صورت اینکه شرکت شما تمام شرایط را برآورده کند، گواهی شما برای سه سال دیگر تمدید خواهد شد.
جمع بندی
در دنیایی که بر پایه کیفیت، اعتبار و رضایت مشتریان استوار است، اخذ ایزو مسیر روشنی را به سمت موفقیت میگشاید. با پایبندی به استانداردهای شناخته شده بین المللی و همکاری با نهادهای معتبر صدور ایزو، کسب و کارها می توانند از مزایای بی شمارِ ایزو، بهره مند شوند.
از انطباق قانونی و کاهش شکایات گرفته تا افزایش بهره وری و اعتماد مشتریان همگی جزو این مزایا هستند. در کل، باید بدانید که گواهینامه ISO فقط یک مهر تایید نیست. این گواهی یک انتخاب استراتژیک است که میتواند کسب و کار شما را به سمت برتری و موفقیت بلندمدت سوق دهد.