یکی از اتفاقات رایج در شرکتها، تغییر مدیر عامل شرکت است. این تصمیم که اتخاذ آن بهعهده هیئتمدیره است، با اهدافی مانند افزایش کیفیت و بهرهوری، تغییر خطمشی، پایان دوره تصدی مدیر، مسائل شخصی و … انجام میشود.
این تصمیم، تاثیری جدی بر فعالیتهای شرکت دارد؛ زیرا مدیرعامل، مهمترین مقام اجرایی هر مجموعه محسوب میشود و نقشی حیاتی در سیاستگذاریها، تبیین استراتژی و جهتگیریهای شرکت دارد. فرآیند تغییر مدیر عامل، شرایط و مراحل مشخصی دارد که هدف این مقاله از ثبت یاب، بررسی و صحبت درمورد آنها است. همراه ما باشید.
تغییر مدیر عامل چیست؟
تغییرات مدیر عامل به معنای جایگزینی فردی جدید با مدیرعامل فعلی است تا وظایف اجرائی و مسئولیتهای شرکت بهعهده او گذاشته شود. تغییر مدیرعامل در شرکتها بهدلایل مختلفی انجام میشود که هدف نهایی تمام آنها بهبود اوضاع شرکت و ایجاد شرایطی است که کارمندان بهترین بازدهی را داشته باشند.
نقش مدیرعامل در یک شرکت حیاتی است و بخش زیادی از موفقیت شرکتها و مجموعهها به عملکرد مدیرعامل بستگی دارد. درنتیجه، تغییر مدیر عامل باید با درنظرگرفتن مسائلی مانند تخصص، تجربه، صلاحیتها و … انجام شود.
برای تصمیمگیری درست در این زمینه، باید معیارهایی توسط اعضای هیئتمدیره مشخص شود و براساس این معیارها که در صورت جلسه تغییر مدیر عامل شرکت آورده میشوند، برای تغییر مدیر عامل اقدام کرد.
دلایل تغییر مدیرعامل شرکت
درخواست تغییر مدیر عامل در شرکتها به دلایل مختلفی انجام میشود. اعضای هیئتمدیره با ارائه این دلایل امکان ارائه درخواست برای تغییر مدیریت شرکت را دارند. از رایجترین دلایل تغییر مدیرعامل در شرکتها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پایان دوره تصدی: یکی از رایجترین دلایل تغییر مدیرعامل در شرکتها میتوان به پایان دوره تصدی مدیر قبلی اشاره کرد. در بسیاری از مجموعهها، برای ارزیابی دقیق عملکرد مدیر عامل، مدتزمانی را برای مدیریت او مشخص میکنند. مدتزمان کار مدیرعامل در اساسنامه شرکت مشخص شده و پس از پایان آن مدیر باید گزارشی مبنیبر عملکرد خود و تغییرات شرکت را به هیئتمدیره ارائه دهد. براساس این گزارش و نتایج آن، هیئتمدیره درمورد تغییر مدیرعامل یا ادامه فعالیت او تصمیمگیری خواهد کرد.
- استعفای مدیرعامل: دیگر علت درخواست تغییر مدیر عامل در شرکتها، استعفای مدیر قبلی است. مدیرعاملی که قصد استعفا از سمت خود را داشته باشد، باید دلیل این موضوع را مشخص کند. دلایل استعفا موارد مختلف حرفهای یا شخصی را شامل میشوند که براساس آنها هیئتمدیره برای تغییر مدیریت اقدام کرده و فرآیند جایگزینی را آغاز میکند.
- عدم رضایت از عملکرد مدیرعامل: همانطورکه گفته شد، مدیرعامل، مسئولیت اجرایی یک شرکت را برعهده داشته و تصمیمگیریهای جزیی مانند تقسیم وظایف، انتخاب پرسنل و … برعهده او خواهد بود؛ بنابراین، نتایج نهایی عملکرد کارکنان و وضعیت شرکت به تصمیمات و عملکرد مدیرعامل بستگی دارد. درصورتیکه هیئتمدیره از این وضعیت رضایت نداشته و نتایج قابلقبول نباشند، تصمیم به تغییر مدیرعامل گرفته میشود تا فردی با تواناییهای بهتر و بیشتر برای هدایت شرکت انتخاب شود.
- تغییر در مالکیت: هرگونه تغییر در مالکیت یا تغییر در ترکیب سهامداران نیز میتواند دلیل تغییر مدیر عامل شرکت باشد. هر مالک یا سهامدار، دیدگاهی مشخص برای مدیریت و تبیین استراتژی دارد و این امکان وجود دارد که مدیر فعلی برای اجرای این دیدگاهها مناسب نباشد.
تغییر مدیر عامل در شرکتها دلایل دیگری هم دارد که ازجمله آنها میتوان به نارضایتی کارمندان از برخورد و نحوه مدیریت، تغییرات شرکت و … نیز اشاره کرد.
مراحل تغییر مدیر عامل در ایران به چه صورت است؟
تغییر در مدیر عامل در هر جای دنیا قوانین و فرآیند خاص خود را در ثبت تغییرات شرکت دارد. این موضوع به مسائلی مانند سیاستهای اجرایی کشورها درمورد نحوه مدیریت، قوانین و بروکراسیهای اداری و … بستگی دارد. در ایران نیز تغییر مدیرعامل دارای فرآیندی خاص است که جزییات آن به شرح زیر هستند:
- اتخاذ تصمیم در هیئتمدیره: اولین قدم در فرآیند تغییر مدیرعامل، تصمیمگیری در هیئتمدیره است. اتخاذ تصمیم در اینباره باید بهصورت رسمی و در جلسهای که همه اعضای هیئتمدیره در آن حضور داشته باشند انجام شده و تحت یک صورتجلسه آماده شود.
- تنظیم صورتجلسه: پس از اتخاذ تصمیم درمورد تغییر مدیرعامل و مشخصکردن دلایل نیاز به انجام این کار، باید صورت جلسه تغییر مدیر عامل شرکت تنظیم شود. در این صورتجلسه، مواردی مانند مشخصات و معیارهای مدیر جدید، دلایل نیاز به تغییر مدیر فعلی و … باید مشخص باشند. صورتجلسه باید به امضای تمام اعضای هیئتمدیره نیز برسد.
- ثبت تغییرات در اداره ثبت: مدارک لازم جهت تغییر مدیر عامل شرکت و صورتجلسهای که برای تغییر مدیرعامل تنظیم شدهاست، باید به اداره ثبت برای توضیح و اثبات دلایل صورتجلسه ارائه شود. در این مرحله، تغییرات ذکرشده در صورتجلسه در سامانه بررسی میشود.
- انتشار آگهی در روزنامه رسمی: پس از انجام بررسیهای اولیه و ثبت تغییرات در اداره ثبت، آگهی تغییر مدیر عامل شرکت در روزنامه رسمی منتشر میشود تا عموم مردم از آن مطلع شوند. در آگهی مربوطه، مواردی مانند مشخصات مدیر جدید و دلایل تغییر مدیر قبلی مشخص میشوند.
- اخذ مجوزهای لازم: براساس نوع فعالیت و مدیریت شرکت، گاهی نیاز است که برای تغییر مدیر عامل، مجوزهایی نیز دریافت شوند. در این مرحله، ممکن است نیاز به پرداخت هزینه تغییر مدیر عامل شرکت مانند هزینه آمادهسازی مدارک جهت اخذ مجوز و … باشد.
- اخذ صلاحیتها: پس از ارائه مدارک لازم جهت تغییر مدیر عامل شرکت به اداره ثبت و رسمیشدن فرآیند انجام این کار، مدیر جدید باید صلاحیتهای خود را به هیئتمدیره اثبات کند. اخذ صلاحیت و تایید هیئتمدیره با ارائه مدارک تحصیلی، تجربیات کاری و … انجام میشود.
پس از طیشدن مراحل تغییر مدیر عامل شرکت و تایید صلاحیت مدیرعامل جدید و تکمیل مراحل قانونی این کار، باید مدیر جدید به کارکنان، مشتریان و سایر ذینفعان مجموعه معرفی شود.
این اطلاعرسانی ازطریق نامههای رسمی، جلسات عمومی و رسانههای شرکت مانند شبکههای اجتماعی و … انجام میشود. درنهایت، مدیرعامل جدید باید با وظایف و مسئولیتهای خود آشنا شده و اسناد مربوط به پروژهها را در دست گیرد.
مدارک لازم جهت تغییر مدیر عامل شرکت
بخشی از فرآیند درخواست تغییر مدیر عامل در شرکتها با ارائه مدارک به اداره ثبت انجام میشود. ارائه مدارک همراه با صورتجلسه، به معنی آغاز رسمی و قانونی فرآیند تغییر مدیرعامل است. مهمترین مدارکی که در این زمینه باید ارائه شوند، عبارتاند از:
- صورتجلسه هیئتمدیره مبنیبر دلایل تغییر مدیر که شامل اسامی اعضا، تصمیمات جدید برای شرکت و امضای اعضای هیئتمدیره که باید بهصورت کامل مشخص باشند، میشود.
- اساسنامه شرکت که شرایط تغییر مدیرعامل در آن مشخص باشد.
- آگهی تغییرات که باید در روزنامه رسمی کشور منتشر شده باشد.
- مدارک هویتی مدیرعامل جدید که در ابتدا شامل شناسنامه و کارت ملی است.
- مدارک تحصیلی و حرفهای که شامل رزومه کاری، آخرین مدرک تحصیلی، دورههای گذارنده و … است.
- مجوزهای مربوطه که در بعضی شرکتها موردنیاز بوده و باید از نهادهای ذیربط دریافت شوند.
- گواهی عدم سوءپیشینه برای مدیران خانم و آقا و گواهی پایان خدمت که اخذ آن برای مدیران مرد الزامی است.
جمع بندی
تغییر مدیر عامل شرکت، تصمیمی داخلی است و فرآیندی مشخص دارد که شروع آن با اتخاذ تصمیم در هیئتمدیره و درنهایت با دریافت مجوزها از اداره ثبت و … خواهد بود.
در این مطلب، به بررسی این فرآیند پرداختیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر درمورد چگونگی انجام این کار، هزینه تغییر مدیر عامل شرکت و …، میتوانید با کارشناسان ثبت یاب در ارتباط باشید.